Tennisnetten en netpalen

Tennis is een balsport voor minimaal twee spelers (enkelspel) en maximaal vier spelers (dubbelspel). Iedere speler probeert met een racket een bal van gemiddeld 67 mm doorsnee over een net te slaan. Bij het enkelspel is het speelveld smaller. De zogenaamde ‘trambanen’ aan beide zijden van het tennisveld worden dan niet gebruikt.

Tennis was in de late Middeleeuwen een sport voor de elite. De huidige spelvorm stamt uit Frankrijk en wordt sinds 1873 toegepast. Tennis is afgeleid van het Franse woord ‘Tenez’, wat betekent: ‘Pak aan’.

Doel van het net

Bij tennis is het doel om de bal over een net op de speelhelft van de tegenstander(s) te slaan, waarbij het de tegenstander(s) onmogelijk wordt gemaakt om de bal terug te slaan. Het net moet dwars over het midden van het speelveld worden gehangen tussen twee netpalen. Het net wordt op de juiste hoogte gespannen door een trekband waaronder een metalen kabel of een koord is bevestigd.

Hoogte van het net

De hoogte van het net moet in het midden van het speelveld (hartlijn) 0,914 meter zijn.
Bij een enkelspel moeten de hartlijnen van de netpalen, indien een enkelspelnet wordt gebruikt, aan elke kant 0,914 m (3 voet) buiten het enkelspelspeelveld staan. Indien een dubbelspelnet wordt gebruikt, moet het net op een hoogte van 1.07 m (3,5 voet) worden ondersteund door twee enkelspelpaaltjes, waarvan de hartlijnen aan elke kant op 0,914 m (3 voet) buiten het enkelspelspeelveld staan.

dic.00.7111.01 tennisnet
dic.00.0128.00-net-adjuster-gewicht
dic.00.0124.00-sleenetpalen

Overige regels

  • Het net moet volledig worden gespannen, zodat het helemaal de ruimte vult tussen de twee netpalen.
  • Het net moet voldoende fijnmazig zijn, zodat de tennisbal er niet doorheen kan.
  • Het netkoord of de metalen kabel moet een diameter van ten hoogste 0,8 cm hebben.
  • De nettrekband moet een breedte van ten hoogste 5 cm hebben.
  • De netband moet aan elke kant tussen de 5 cm en 6,35 cm breed zijn.

Kijk in onze webshop voor de juiste tennisnetten en netpalen.