Waar moet een dug-out aan voldoen?

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het plaatsen van dug-outs. Op het gebied van onder andere afmetingen, aantal personen en situering bestaan duidelijke normen en richtlijnen. Wij praten je hier graag over bij.

11 tegen 11

Bij het speelveld waarop de standaardelftallen standaard hun wedstrijden spelen – over het algemeen dus het hoofdveld – moeten twee gescheiden dug-outs aanwezig zijn.

De dug-outs moeten op minimaal 3 meter uit de zijlijn staan (met het meest uitstekende gedeelte, over het algemeen het dak). Beide dug-outs staan aan dezelfde lange zijde.

De onderlinge afstand (tussen dug-out/zitruimte) moet minimaal 10 meter en maximaal 40 meter zijn. Het aantal zitplaatsen is gebonden aan de betreffende competitieregels. De maximale breedte van de dug-out/zitruimte is 10 meter. Er mogen geen personen op de dug-outs plaatsnemen.

Is het hebben van een dug-out verplicht?

De spelregels geven geen directe informatie over de verplichte aanwezigheid van dug-outs. Het hebben van een aantal zitplaatsen binnen de instructiezone ten behoeve van wisselspelers, coaches en begeleiders is wel verplicht.

Voor de Nederlandse situatie stelt de KNVB aanvullende regels. De aanwezigheid van twee gescheiden dug-outs, daar waar standaardelftallen standaard hun wedstrijden spelen, is zoals gezegd verplicht. De afmetingen hangen mede af van het ambitieniveau van de vereniging. Het aantal personen dat binnen de speelveldafzetting zitting mag nemen, is exact omschreven: 44.

Wat wij adviseren als voetbalnorm

Het verdient aanbeveling om per zitplaats een breedte van ongeveer 0,50 à 0,60 meter aan te houden. In het amateurvoetbal heeft een dug-out een functionele breedte van 6 tot 8 meter. De binnenwerkse hoogte bedraagt tenminste 1,75 meter. Voor een vrije stahoogte is meestal 2 meter nodig. De diepte van een dug-out is maximaal 1 meter, voor de bankhoogte kan de vereniging 0,50 meter aanhouden. Als zitplaatsen kunnen banken of speciale kuipjes dienen.

De constructie mag noch voor spelers in het veld, noch voor de inzittenden gevaar opleveren. Rond hoeken af of voorzie deze van zachte materialen. Het is verstandig om speciale aandacht te besteden aan de ondersteuning van de dakconstructie en de bevestiging aan de onderbouw.

Hoe blijf je droog op regenachtige dagen?

Breng dug-outs aan op het maaiveld of verdiept – maximaal 0,50 meter. Voordeel van een verdiepte uitvoering is een beter zicht voor de toeschouwers. Voorkom bij deze dug-outs overigens dat er vanaf het veld water in kan lopen.

Tip: maak in de bodemplaat een waterafvoer en een aansluiting op de drainage.

Nadeel van verdiepte dug-outs is een minder goed zicht voor de inzittenden, waardoor de trainers vaak ernaast gaan zitten of staan. Om de zichthinder voor toeschouwers te beperken, zijn ook doorzichtige materialen in de kapconstructie een oplossing. Deze moeten vandaalbestendig zijn en niet kunnen breken. Denk aan hard glas, polycarbonaatplaat of bijvoorbeeld lexaan.

Plaats de dug-outs bij voorkeur aan de west- of zuidwestzijde. Dit in verband met inwaaien en inregenen.

Verder moet de constructie voldoen aan de gemeentelijke bouwvoorschriften. Sommige gemeenten eisen een bouwvergunning, in andere gemeenten volstaat alleen een melding.

Dug-out beschadigd?

Is jullie dug-out beschadigd? Dan is reparatie veelal mogelijk. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.